Riess
Riess pannen, ovenschalen, bakvormen, schaaltjes en servies van Riess. Naast dat ze er natuurlijk prachtig uitzien door het nostalgische uiterlijk en de mooie kleuren, dragen de producten van Riess ook nog eens bij aan een groene manier van koken.
Geschiedenis
Riess is een Oostenrijks bedrijf dat al jaren bestaat. Sterker nog, uit geschreven bronnen uit 1350 wordt al melding gemaakt van pannenmakers in Ybbsitz (Oostenrijk), de plek waar nu de fabriek van Riess staat. De fabriek zelf staat er sinds 1550, en in 1800 kwam de fabriek in handen van de familie Riess. Sinds 2001 wordt Riess geleid door inmiddels al de zesde generatie Riess!
Vanaf 1922 begon de fabriek met het produceren van porselein-emaille. Destijds zijn machines aangeschaft waarmee men uit staalplaten vormen kon maken, de basis van geëmailleerde pannen. In de loop der jaren heeft de fabriek zich uitgebreid door middel van nieuwe machines, betere productiemethodes en een vollediger productielijn, van basis tot eindproduct.
Riess is tegenwoordig de enige emailleerfabriek in Oostenrijk, maar dit is niet altijd zo geweest. Rond 1980 sloten drie andere emailleerfabrieken hun deuren, en bleef Riess als enige over. En dat is geen wonder. De Riess fabriek draait namelijk op drie eigen waterkrachtcentrales en gemotiveerde werknemers. Door de inzet van de vele generaties Riess, is de fabriek vandaag de dag nog steeds een belangrijk bedrijf voor de regio. Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop, en bij de productie wordt het milieu gerespecteerd. Drie mooie streefpunten, die goed aansluiten bij de hedendaagse samenleving die steeds milieubewuster wordt, maar ook goede kwaliteit wenst.
Emaille
De pannen en ovenschalen van Riess zijn allemaal gemaakt van porselein-emaille. Deze manier van produceren draagt bij aan een groene manier van koken. Emaillen pannen zijn namelijk gemaakt door een soort glas bij 840 graden vast te smelten op een basis van ijzer. Het resultaat is een pan met een glad, niet poreus oppervlak dat geen stoffen afgeeft. Zo zullen er nooit stoffen uit de pan in het voedsel trekken, wat resulteert in zuiver voedsel met een pure smaak. Bij de productie van de emaillen pannen en ovenschalen is er enkel gebruik gemaakt van natuurlijke minerale bronnen zoals o.a. staal, kwarts, klei en soda. Dit maakt de emaillen pannen recyclebaar.
Riess milieuvriendelijk, veilig en verantwoord
Riess heeft generaties van ervaring in het milieuvriendelijk en duurzaam produceren van emaillen pannen en bakvormen. Dat spreekt wel uit de keurmerken en prijzen die ze hebben gewonnen.
GreenBrands: Een internationale keurmerk dat staat voor milieubescherming en duurzaamheid. De keuring wordt gedaan door een onafhankelijk organisatie. Een paar van de speerpunten zijn: Co2 uitstoot verminderen/ vermijden, gebruik van alternatieve energiebronnen, afval verminderen/ vermijden, het opleiden van personeel op het gebied van duurzaamheid en milieubescherming.
CO2-neutral production Label: RIESS pannen worden geproduceerd met behulp van eigen eigen waterkrachtcentrales. Dit label test op milieueffecten tijdens de productie. Het is tevens het eerste eco label voor CO2 neutrale productie van pannen.
EEA certificaat:(European Enamell Association): Dit label garandeert de kwaliteit van Emaillen. Er wordt getest op veiligheid ter bescherming van de consument.
Riess heeft verschillende prijzen gewonnen zoals de Helios Award voor energie efficientie en de TRIGOS NÖ 201 Award in de categorie, Holistic CSR-Engagement. Hier staat CSR voor Corporate Social Responsibility, ofwel maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Tips voor gebruik en verzorging van RIESS emaille
- Emaille is zeer hard maar kan toch beschadigen wanneer het tegen een hard oppervlak stoot, bijvoorbeeld tegen een stenen aanrecht of een andere pan. Daarom ook niet met een harde lepel de etensresten op de rand er af slaan.
- Na gebruik de nog warme pan met warm water vullen en een tijdje laten weken. Zo kunnen etensresten moeiteloos worden verwijderd. Bij zeer vastgekoekte resten of aangebrand eten eventueel kort koken met water en afwasmiddel. Daarna met afwasmiddel en spons of afwasborstel schoonmaken.
- Niet met harde voorwerpen of met grofkorrelig schuurmiddel afkrabben.
- Schuursponsjes alleen met de zachte kant gebruiken, de harde kant is te grof waardoor er matte plekken kunnen ontstaan. Ook geen staalborstel of schuurpoeder gebruiken.
- Voordat de pan in de vaatwasser wordt gezet, eerst kort afspoelen met warm water.
- Emaillen pannen goed droog opbergen.
- Kalkvlekken die zijn ontstaan door kalkrijk water kunnen worden verwijderd door een beetje azijn op te lossen in water en het even te laten weken.
- Niet zonder inhoud verhitten, de bodem kan daardoor vervormen.
- Een nog warme emaillen pan niet op een heel koude ondergrond zetten of met koud water afspoelen maar eerst laten afkoelen.