Eco-schuursponsjes
De luffa en schuursponsjes worden gemaakt in een ecologisch bedrijf in Spanje met respect voor het ecosysteem. Eigenaar Juan en zijn vrouw runnen het bedrijf en zorgen goed voor de grond. Al het natuurlijke afval wordt gerecycled door composteren, zodat de grondstoffen opnieuw in het groeiproces worden opgenomen. Hij gebruikt bewust geen grote machines zodat de grond luchtig blijft voor kleine bodemdieren. Deze kleine bodemdieren woelen de grond om waardoor de luchtigheid ook gewaarborgd wordt. Hoe beter de bodem, hoe beter de luffa.
Uiteraard worden er geen pesticides en andere schadelijke stoffen gebruikt. Zijn bedrijf is hierdoor ecologisch en agroforest. Zijn grond is omgeven met bomen, die goed zijn tegen de wind, maar ook voor de biodiversiteit en de bijen. Juan werkt samen met de plaatselijke bijenvereniging.
Juan is een pionier in het kweken van luffa of loofah. Zijn grote kennis hiervan en van ecologisch telen deelt hij met kleinschalige boeren uit de omgeving. Zo stimuleert hij de ecologische luffateelt.
Hij kruist verschillende soorten om zo de beste kwaliteit te krijgen voor verschillende producten. Zo is bijvoorbeeld de vezel van de zeepspons zachter dan van een eco schuursponsje.
Milieu
Omdat luffa een natuurproduct is, hoeven er geen vervuilende grondstoffen aan te pas te komen. Zon, aarde en lucht zijn alle grondstoffen die nodig zijn. Geen bodemvervuiling en geen CO2 uitstoot. Ook geen microplastics zoals in de synthetische variant van de spons. Een 100% natuurlijk plantaaridg product, die volledig composteerbaar is, plastic-vrij en zero waste en vegan. Ook ongebleekt en gemaakt in een ecologisch landbouwbedrijf in Spanje. Ook de verpakking en het koord zijn van natuurlijke materialen en volledig biologisch afbreekbaar.
Productieproces
Alles begint met een zaadje. Dit groeit uit tot een mooie klimplant vol mooie gele bloemen. Met veel liefde, geduld en aandacht worden de bloemen komkommerachtige vruchten die luffa of loofah heten. Als de vrucht rijp is, wordt hij met de hand geplukt, gepeld en behandeld met natuurlijk bronwater van 43 graden. Dit bronwater heeft van nature veel mineralen zoals magnesium wat voor een antibacteriele werking zorgt en de vrucht schoon en soepel maakt. De stevige vezels van de vrucht zijn van nature in een mooi patroon geweven. Gedroogd door de wind blijft er een prachtige spons over.