Dipam
Dipam maakt de meest duurzame kaarsen op de wereld. De kaarsen worden circulair geproduceerd in de kleine fabriek in Driebergen; zonder restafval, met een lont van ecokatoen zonder borax en een verpakking van gerecycled karton.
Voor 1 gram bijenwas moet een bij ruim 2700 km afleggen om genoeg nectar te verzamelen. Voor een kaars van 70 gram moet de bij dus drie keer de wereld rondvliegen.
Voor gewone kaarsen wordt paraffine gebruikt, een petrochemisch restproduct en er wordt voor de stevigheid vaak nog stearine toegevoegd wat gemaakt wordt van het vet van varkens en koeien. Of er wordt palmolie toegevoegd wat ten koste gaat van het regenwoud.
De kaarsen van Dipam zijn 100% natuurlijk en zonder chemische toevoegingen.
Eerlijk en maatschappelijk verantwoord
Dipam is in 1983 ontstaan als project om ex-verslaafden terug in het arbeidsproces te krijgen. De fysieke arbeid van het oude ambacht en de structuur van een werkend leven, bleek een goede manier te zijn om mensen werkervaring, sociale vaardigheden en zelfvertrouwen te geven om weer deel te nemen aan de maatschappij.
Een Tibetaanse monnik die langskwam om het project te bekijken gaf het bedrijf de naam Dipam; licht dat niet kan doven.
Het bedrijf is een mengelmoes van mensen die de natuurlijke producten maken, verpakken, verkopen en distribueren waarbij iedereen uitgedaagd wordt om zichzelf te ontwikkelen.
Dipam heeft geen winstoogmerk; de winst die ze maken, voegen ze samen met andere bedrijven die dezelfde visie hebben. Zo ontstaat kapitaal wat bedoeld is voor de maatschappelijk betrokken ondernemingen zonder tussenkomst van een bank of aandeelhouders om bijvoorbeeld te innoveren, duurzame producten te ontwikkelen, het stimuleren van de ontwikkeling van de werknemers en alles met oog voor de natuur om ons heen.